خرید مخزن آب نیازمند داشتن اطلاعات اولیهای در مورد انواع آن است؛ چرا که در غیر اینصورت ممکن است در انتخاب مخزن مناسب اشتباهاتی بکنید. برای مثال برخی از مخازن با اینکه برای ذخیره مایعات ساخته شده اند، اما به هیچ وجه مناسب ذخیره آب آشامیدنی نیستند. اینگونه اشتباهات میتوانند هزینه اضافی برای شما به دنبال داشته باشد. برای پیشگیری از چنین اشتباهاتی، قصد داریم در ادامه در مورد مخزن آب، انواع آن و ویژگیهای هر یک صحبت کرده و راهنمای خرید مخزن آب کاملی را برای شما آماده کنیم؛ در مورد اینکه چه نوع مخزنی از لحاظ سایز و مدل برای شما مناسبتر است.
چگونه مخزن آب مناسبی از نظر سایز و مدل انتخاب کنیم؟
برای اینکه بتوانید انتخاب خوبی در زمینه مخزن آب داشته باشید، ابتدا باید کاربردی که میخواهید از آن داشته باشید را در نظر بگیرید؛ یعنی مخزن را برای ذخیره آب آشامیدنی میخواهید یا برای آبیاری و یا موارد دیگر؟ برخی از ویژگیهایی که مخازن آب باید داشته باشند، عبارتند از:
- مواد سازنده باکیفیت
- ضد جلبک
- آنتیباکتریال
- آنتی uv
- گواهی ساخت
1) کیفیت مواد سازنده
نکته مهم در انتخاب جنس مخزن آب این است که به هیج وجه مواد زیانآور را وارد آب نکند؛ چرا که آب راکد، شرایط مناسبی برای رشد انواع باکتریها، ویروسها و موارد این چنینی است.
مخازن آب بر اساس ماده سازنده خود به انواع زیر تقسیم میشوند:
2) فلزی
این نوع مخزن در انواع مخزن گالوانیزه گرم، مخزن گالوانیزه سرد، آهن سیاه، فولاد و استیل وجود دارد. مخازن فلزی در برابر قلیایی یا اسیدی بودن آب و همچنین نمکهای داخل آب مقاومت شیمیایی خوبی از خود نشان نمیدهند. اما زمانی که آب بهداشتی مورد نیاز باشد، میتوان از مخازن استیل استفاده کرد که هم دوام زیادی دارند و هم از مقاومت مکانیکی بالایی برخوردارند.
3) پلاستیکی (پلی اتیلن)
برای نگهداری آب به صورت بهداشتی، قابلیت رقابت با مخزن نوع استیل را دارد؛ چرا که دارای لایهآنتی باکتریال است و مانع از تشکیل جلبک در داخل آب میشود. این نوع مخزن قابلیت تولید در انواع شکلهای هندسی را دارد؛ به همین دلیل میتوان در جاهایی که فضا کم است، از آن استفاده کرد. مخزن پلی اتیلن با اینکه نسبت به مخزن کامپوزیتی از مقاومت شیمیایی بالاتری برخوردار است، اما مناسب استفاده برای آب با دمای بالا نیست.
4) کامپوزیتی (پلمیری)
به دلیل مقاومت شیمیایی خوبی که از خود نشان میدهد، برای ذخیره آب شور مناسب است. این مخزن، از ترکیب پلاستیک و الیاف شیشه ساخته میشود و به مخزن GRP نیز معروف است. در مواردی هم از نام فایبرگلاس برای آن استفاده میشود.
بنابراین باید با توجه به نوع مصرف آب، میتوان بهترین نوع مخزن را انتخاب کرد. برای انتخاب هر نوع مخزنی، حتماً باید کیفیت آن در نظر گرفته شود؛ البته قیمت نیز بر کیفیت مخزن انتخابی بیتأثیر نیست و حتی ممکن است برای برخی در اولویت باشد.
5) ضد جلبک
جلوتر گفتیم که مخزن آب پلاستیکی دارای لایه آنتیباکتریال بوده و ضد جلبک است. اما نکته مهم در رابطه با مخزن آب پلاستیکی برای آب آشامیدنی این است که حتماً باید به صورت چندلایه باشد؛ چرا که در غیر این صورت نور خورشید به آب درون مخزن نفوذ کرده و منجر به تشکیل جلبک میشود. برای آب شرب از مخزن سهلایه و برای مخازن دارویی از مخزن چندلایه استفاده میشود. استثنائی که در این مورد وجود دارد این است که فقط زمانی میتوان از مخزن تکلایه برای آب آشامیدنی استفاده کرد که در معرض تابش آفتاب قرار نگیرد.
6) آنتی باکتریال
در مخازن آب معمولی، امکان رشد باکتریها و ایجاد بو و لکه ناشی از آنها وجود دارد. مخازن دارای ویژگی آنتی باکتریال، مقاومت بالایی در برابر رشد انواع باکتری، ویروس و قارچها دارند.
7) آنتی UV
از نکات مهمی که شاید در مقاله راهنمای خرید مخزن آب خیلی آن را جدی نگیرید، آنتی UV بودن این مخازن است. مخازن پلیاتیلن استاندارد در لایه بیرونی خود دارای تثبیتکنندههای اشعه ماوراء بنفش (UV) هستند.
8) گواهینامههای مربوطه
برای اینکه خیالتان از بابت مخزن آب راحت باشد، به هنگام خرید توجه کنید که مخزن مورد نظر، دارای انواع گواهینامههای مربوطه مثل گواهی استاندارد و بهداشتی باشد.
سایز مخزن آب
اینکه مخزن انتخابی شما چه سایزی داشته باشد؛ بستگی به حجم آب مورد نیاز شما دارد. در مورد آب آشامیدنی، طبق اعلام شرکت آب و فاضلاب تهران، برای هر واحد آپارتمان، میزان ۲۵۰ لیتر آب قبل از پمپ نیاز است. به این ترتیب اگر یک ساختمان ۱۰ واحدی باشیم، به مخزنی با حجم ۲۵۰۰ لیتر نیاز خواهد بود.
گاهی برخی فروشندگان ممکن است در این زمینه کم فروشی کرده و مخازن کوچکتر را به جای مخازن بزرگتر جا بزنند؛ یعنی مخزنی با حجم ۹۰۰ لیتر را با اسم و مبلغ مخزن ۱۰۰۰ لیتری بفروشند. به هنگام خرید حواستان به این موضوع باشد.
چه مخزن آبی بخریم؟
توصیه میشود قبل از خرید مخزن آب، ابتدا با انواع مخازن آب آشنا شوید تا بتوانید انتخابی درست و در راستای کاربرد خود داشته باشید. ما در این مقاله سعی کردیم راهنمای خرید مخزن آب کاملی را جمعآوری کنیم. پیش از خرید مخزن آب حتماً باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- مخزن را بری ذخیره آب آشامیدنی میخواهید یا برای آبیاری و کاربردهای دیگر؟
- میزان بودجهای که میخواهید برای خرید مخزن آب بپردازید، چقدر است؟
- مساحت جایی که میخواهید مخزن را در آنجا قرار دهید چقدر است؟
- میزان آب مدنظر شما برای ذخیرهسازی چقدر است؟
شاید بد نباشد که سری به قسمت فروشگاه مخزن سیتی هم بزنید و انواع مخازن آب در شکل و فرمهای مختلف را مشاهده کنید؛ البته این تقلب را به شما برسانیم که به مشتریهایی که با ما تماس بگیرند، تخفیف خوبی در نظر میگیریم.😉
راهکارهای خرید مخزن آب
در ۱۰ سال اخیر، مخازن آب پلاستیکی و فلزی، از پرطرفدارترین مخازن بودهاند اما از میان این دو نیز، مخزن پلاستیکی یا همان پلیاتیلن به دلیل برخورداری از مزایای فراوان، مورد توجه بیشتری قرار گرفته است؛ چرا که نسبت به دیگر مخازن، قیمت مقرون بهصرفهتری دارد؛ حتی قیمت گرانترین مخزن پلیاتیلن، از ارزانترین مخزن فلزی، کمتر است.
از آنجایی که نسبت به مخازن فلزی، ظاهر بهتری دارند؛ میتوان آنها را حتی در جاهایی که در معرض دید هستند نیز نصب کرد.
به دلیل شکلپذیری بهتر، در اشکال مختلف عمودی، افقی، مکعبی، زیرپلهای و… وجود دارند و بنابراین سازگار با فضاهای مختلف برای نصب هستند.
برخلاف مخازن فلزی، مقاومت بالایی در برابر خوردگی داشته و بنابراین طول عمری بالاتری خواهند داشت؛ البته به شرطی که در ساخت آنها از مواد آنتی uv استفاده شده باشد.